Wat Train Je Met Pull Ups? Alle Spieren en Hun Functie

zty4f

Updated on:

Pull-ups behoren tot de meest uitdagende en veelzijdige oefeningen in de wereld van lichaamsgewichttraining. Wanneer je je afvraagt “Wat train je met pull-ups?”, dan ben je aan het juiste adres. Dit artikel zal een diepgaande analyse bieden van welke spieren je traint met pull-ups.

Spiergroepen Geactiveerd door Pull-ups

 1. Latissimus Dorsi (Lats)
 2. Biceps Brachii
 3. Brachialis
 4. Brachioradialis
 5. Rhomboids
 6. Trapezius
 7. Infraspinatus
 8. Pectoralis Major en Minor

Dit zijn de primaire spieren die tijdens een pull-up worden geactiveerd. Laten we nu elke spiergroep individueel bekijken om een beter begrip te krijgen van hun rol tijdens de oefening.

 1. Latissimus Dorsi (Lats): Deze grote spiergroep aan de achterkant van je bovenlichaam is de primaire motor in een pull-up. Ze zijn verantwoordelijk voor het trekken van je lichaam naar boven en naar de stang.
 2. Biceps Brachii: Deze bevinden zich aan de voorkant van je bovenarm en helpen bij het buigen van de elleboog tijdens het optrekken.
 3. Brachialis en Brachioradialis: Deze spieren ondersteunen de biceps bij het buigen van de elleboog.
 4. Rhomboids en Trapezius: Deze spieren in de bovenrug werken samen om je schouders naar achteren en omlaag te trekken tijdens de oefening.
 5. Infraspinatus: Deze rotator cuff spier is belangrijk voor de stabilisatie van de schouder tijdens de pull-up.
 6. Pectoralis Major en Minor: Hoewel ze niet primair betrokken zijn, dragen deze borstspieren bij aan de beweging, vooral bij variaties zoals de commando pull-up.

Hieronder vind je een tabel die de betrokken spieren en hun rol in de pull-up samenvat.

SpiergroepRol tijdens de Pull-up
Latissimus DorsiPrimaire trekkracht, omhoog brengen lichaam
Biceps BrachiiElleboogflexie
BrachialisOndersteuning bij elleboogflexie
BrachioradialisOndersteuning bij elleboogflexie
RhomboidsSchouder retractie
TrapeziusSchouder retractie en stabilisatie
InfraspinatusSchouderstabilisatie
Pectoralis Major en MinorSecundaire bijdrage

Om de effectiviteit van je pull-ups te maximaliseren en alle hierboven genoemde spiergroepen te activeren, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken.

Ondersteunende spieren

Het is van cruciaal belang om te vermelden dat hoewel pull-ups voornamelijk de bovenstaande spieren trainen, ze ook de kern en andere spieren in je lichaam werken. Door je lichaam stabiel te houden tijdens de oefening, train je je kernspieren, waaronder de rectus abdominis, obliques en de erector spinae.

Conclusie

Dus, wat train je met pull-ups? Het antwoord is eenvoudig: een groot deel van je bovenlichaam. Het is een uitstekende samengestelde oefening die verschillende spiergroepen traint, waardoor je kracht, uithoudingsvermogen en spierdefinitie opbouwt.

Nu je weet welke spieren je traint met pull-ups, is het tijd om die stang te grijpen en je kracht op de proef te stellen. Vergeet niet, consistentie is de sleutel tot vooruitgang in elke vorm van lichaamstraining. Dus blijf trekken!

1 gedachte over “Wat Train Je Met Pull Ups? Alle Spieren en Hun Functie”

Plaats een reactie