Push ups leren? Zo druk je op

zty4f

Updated on:

Push ups zijn een essentiële oefening voor het versterken van de bovenlichaamspieren, maar de techniek kan in het begin een beetje uitdagend zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je op de juiste manier push ups kunt doen en hoe je er het meeste uit kunt halen.

Wat Zijn Push Ups?

Push ups zijn een vorm van lichaamsgewicht oefeningen waarbij je je eigen gewicht gebruikt om je borst, schouders, triceps en core te trainen. Ze zijn bijzonder effectief omdat ze meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken.

De Basis van Push Ups Leren

Hier zijn de fundamentele stappen die je moet volgen om push ups correct uit te voeren:

  1. Plaatsing
  2. Beweging
  3. Terugkeer

Laten we deze stappen nu in detail bekijken.

1. Plaatsing

Begin in een hoge plankpositie. Plaats je handen iets breder dan schouderbreedte op de grond. Zorg ervoor dat je handen direct onder je schouders zijn. Je voeten moeten ongeveer op heupbreedte uit elkaar staan.

2. Beweging

Buig langzaam je ellebogen en laat je lichaam zo recht als een plank naar de grond zakken. Zorg ervoor dat je ellebogen dicht bij je lichaam blijven. Ze moeten ongeveer een hoek van 45 graden met je lichaam vormen.

3. Terugkeer

Druk jezelf terug naar de startpositie door je armen volledig uit te strekken. Zorg ervoor dat je lichaam tijdens deze beweging recht blijft.

Veelgemaakte Fouten en Hoe Je Ze Kunt Voorkomen

Het is belangrijk om te letten op veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het doen van push ups. Hier zijn er een paar en hoe je ze kunt corrigeren:

  • Te hoge of te lage heupen: Je lichaam moet een rechte lijn vormen van je hoofd tot je hielen. Als je heupen te hoog of te laag zijn, legt dit onnodige druk op je schouders of onderrug.
  • Ellebogen te ver uitsteken: Probeer je ellebogen dicht bij je lichaam te houden. Dit beschermt je schouders tegen blessures en zorgt voor een effectievere training.
  • Nek en hoofd in een onnatuurlijke positie: Kijk naar de grond en houd je nek in lijn met je ruggengraat.

Push Ups Schema Voor Beginners

Als je net begint met push ups, kan het nuttig zijn om een schema te volgen om je kracht op te bouwen. Hier is een voorbeeldschema voor de eerste vier weken:

WeekSetsHerhalingen
125
2210
3310
4315

Begin met 2 sets van 5 push ups in de eerste week en verhoog geleidelijk het aantal herhalingen en sets.

Conclusie

Push ups leren kan een uitdaging zijn, maar door de juiste techniek te volgen en veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je deze effectieve oefening aan je fitnessroutine toevoegen. Met consistentie en geduld zal je kracht en uithoudingsvermogen ongetwijfeld verbeteren.

Lukt het na deze guide nogsteeds niet om een push up te doen? Bekijk dan dit artikel, Veel succes!

2 gedachten over “Push ups leren? Zo druk je op”

Plaats een reactie