Welke spieren train je met opdrukken?

zty4f

Updated on:

Opdrukken, een basisoefening die veel voorkomt in verschillende fitness routines, is vooral bekend om zijn vermogen om meerdere spiergroepen tegelijk te trainen. Maar welke spieren train je precies met opdrukken? Dit artikel zal deze vraag in detail beantwoorden. Laten we beginnen.

Spiergroepen getraind door Opdrukken

  • Borstspieren
  • Armspieren
  • Schouderspieren

Borstspieren

Bij opdrukken is de belangrijkste spiergroep die je traint je borstspieren, meer specifiek de Pectoralis Major. Deze grote spier loopt van het borstbeen en de ribben naar het bovenste deel van je bovenarm. Tijdens het opdrukken, brengt deze spier je bovenarmen naar je lichaam toe en creëert het de kracht die je nodig hebt om je lichaam van de grond te duwen.

Armspieren

Er zijn twee belangrijke spieren in je armen die je traint met opdrukken:

  • Triceps Brachii
  • Biceps Brachii

De Triceps Brachii bevindt zich aan de achterkant van je bovenarm en speelt een cruciale rol bij het strekken van je elleboog tijdens het opdrukken. De Biceps Brachii daarentegen speelt een secundaire rol bij opdrukken, waarbij het fungeert als stabilisator.

Schouderspieren

De Anterior Deltoid, de spier aan de voorkant van je schouder, is ook een belangrijke spiergroep die je traint met opdrukken. Deze spier helpt bij het heffen en draaien van je arm.

In de tabel hieronder, heb ik de relevante spieren en hun functies tijdens het opdrukken opgesomd:

SpiergroepFunctie
BorstspierenBovenarmen naar het lichaam brengen
Triceps BrachiiElleboog strekken
Biceps BrachiiStabiliseren
Anterior DeltoidArm heffen en draaien

Naast deze spieren, zijn er ook nog een aantal secundaire spieren die betrokken zijn bij het opdrukken, waaronder je buikspieren, de spieren in je onderrug en je beenspieren. Hoewel deze spieren niet de primaire focus zijn van de oefening, worden ze toch getraind omdat ze helpen bij het stabiliseren van je lichaam tijdens de beweging.

Dus de volgende keer dat je aan het opdrukken bent, bedenk dan dat je veel meer traint dan alleen je borst en armen. Het is een volledige lichaamsoefening die, indien correct uitgevoerd, kan helpen bij het verbeteren van de algehele lichaamskracht en stabiliteit.

2 gedachten over “Welke spieren train je met opdrukken?”

Plaats een reactie