Veroorzaakt creatine haaruitval? – Uitgelegd in 30 seconden

Als fitnessfanaten en bodybuilders creatine supplementen nemen om hun prestaties te verbeteren, hebben ze vaak vragen over de mogelijke bijwerkingen. Een van de geruchten die de ronde doet, is dat creatine haaruitval veroorzaakt. In dit artikel bespreken we de waarheid achter deze bewering, evenals andere belangrijke feiten en fabels over het verband tussen creatine en haarverlies.

Kan creatine haaruitval veroorzaken?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat creatine haaruitval veroorzaakt. Dit gerucht is waarschijnlijk ontstaan omdat creatine de testosteronspiegel kan verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot haarverlies bij mannen met aanleg voor kaalheid. Echter, dit verband is nog niet bewezen en er zijn geen klinische studies die aantonen dat creatine haarverlies veroorzaakt.

Wie loopt risico op haarverlies door creatine?

Mannen die genetisch vatbaar zijn voor kaalheid kunnen meer risico lopen op haarverlies door creatine, maar het is nog steeds onduidelijk of dit verband echt bestaat. Vrouwen hebben over het algemeen een lager risico op kaalheid, maar ze kunnen ook creatine nemen als supplement zonder dat het haarverlies veroorzaakt.

De bottom line

Creatine haaruitval is een mythe die geen wetenschappelijke basis heeft. Hoewel creatine de testosteronspiegel kan verhogen, is er geen bewijs dat het haarverlies veroorzaakt. Mannen die genetisch vatbaar zijn voor kaalheid kunnen meer risico lopen op haarverlies, maar dit is niet per se gerelateerd aan creatine. Als je bezorgd bent over haarverlies, praat dan met een arts en stop met het gebruik van creatine als je denkt dat het de oorzaak kan zijn.

Plaats een reactie