Creatine & Kramp: Oorzaken, Voorkomen en Oplossingen

zty4f

Creatine is een populair supplement onder sporters, bekend om zijn potentieel om de spiermassa en -kracht te vergroten. Maar sommige gebruikers rapporteren ook een minder gunstige bijwerking: spierkrampen.

Het Verband tussen Creatine en Spierkrampen

Hoewel de exacte oorzaak van spierkrampen bij het gebruik van creatine nog niet volledig is begrepen, zijn er enkele theorieën die ons helpen om dit fenomeen beter te begrijpen.

 1. Dehydratie
 2. Veranderingen in elektrolyten
 3. Osmotische drukveranderingen

Dehydratie:

Creatine trekt water naar de spiercellen, wat kan leiden tot uitdroging als de vochtinname niet toereikend is[1]. Dit kan de kans op spierkrampen verhogen, omdat hydratatie belangrijk is voor normale spierfuncties.

Veranderingen in elektrolyten:

Creatine kan het evenwicht van elektrolyten in het lichaam verstoren, met name natrium en kalium, die belangrijk zijn voor spiercontractie en -ontspanning. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord, kan dit leiden tot spierkrampen[2].

Osmotische drukveranderingen:

Creatine verhoogt de osmotische druk in spiercellen, wat kan leiden tot celzwelling en mogelijk krampen[3].

Hoe Spierkrampen te Voorkomen bij het Gebruik van Creatine

Nu we de mogelijke oorzaken begrijpen, laten we kijken naar de stappen die je kunt nemen om spierkrampen bij het gebruik van creatine te voorkomen.

 1. Hydrateer voldoende
 2. Houd je elektrolyten in balans
 3. Begin met een lage dosis

Hydrateer voldoende:

Drink genoeg water gedurende de dag om de extra vochtbehoefte te compenseren die wordt veroorzaakt door het gebruik van creatine.

Houd je elektrolyten in balans:

Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan elektrolyten of overweeg een elektrolytensupplement om mogelijke onevenwichtigheden te voorkomen.

Begin met een lage dosis:

Beginnen met een lagere dosis creatine en geleidelijk opbouwen kan je lichaam de tijd geven om zich aan te passen, waardoor het risico op krampen mogelijk wordt verminderd.

Hoe Spierkrampen te Behandelen bij het Gebruik van Creatine

Als je ondanks je inspanningen toch krampen krijgt, zijn hier een paar strategieën om ze te verlichten.

 1. Rekken en masseren
 2. Warme kompressen
 3. Medicatie (indien nodig)

Rekken en masseren:

Het zachtjes rekken en masseren van de getroffen spier kan helpen om de kramp te verlichten.

Warme kompressen:

Warmte kan helpen om spierspanning te verminderen en krampen te verzachten. Een warme douche, een verwarmingskussen of een warme handdoek kan nuttig zijn.

Medicatie (indien nodig):

Als de krampen ernstig of aanhoudend zijn, overweeg dan om met je arts te praten over mogelijke medicatieopties.

Conclusie

Hoewel creatine spierkrampen kan veroorzaken, is het belangrijk te vermelden dat niet iedereen die creatine gebruikt hier last van heeft. Door goed gehydrateerd te blijven, je elektrolyten in balans te houden en te beginnen met een lage dosis, kun je het risico op krampen minimaliseren. Als je toch krampen krijgt, zijn er verschillende strategieën die je kunt proberen om deze te verlichten. Zoals altijd, raadpleeg je arts of een andere gezondheidsdeskundige als je vragen of zorgen hebt over jouw specifieke situatie.

Bronnen

 1. Creatine supplementation and exercise performance: a brief review
 2. The effects of creatine supplementation on thermoregulation and physical (cognitive) performance: a review and future prospects
 3. Effects of creatine supplementation on performance and training adaptations

Plaats een reactie