Creatine: Voor of Na het Sporten?

zty4f

Updated on:

Creatine is een populair supplement in de sportwereld, bekend om zijn prestatiebevorderende voordelen. Maar een vraag die vaak opduikt is: moet je creatine voor of na je training innemen? Om deze vraag te beantwoorden, duiken we dieper in het onderzoek rond dit krachtige supplement.

Wat is Creatine?

Creatine is een stof die van nature voorkomt in onze spiercellen. Het helpt je lichaam om energie te produceren tijdens zware inspanning [1].

Belangrijkste eigenschappen van creatine:

 1. Energieproductie
 2. Prestatieverbetering
 3. Spiergroei

Creatine Voor het Sporten

Het innemen van creatine vóór het sporten kan helpen bij het maximaliseren van je lichaam’s creatine opslag. Dit kan leiden tot verbeterde prestaties tijdens hoog-intensieve activiteiten [2].

Voordelen van inname vóór de training:

 1. Verhoogde energie
 2. Verbeterde prestaties
 3. Potentiële spiergroei

Door creatine vóór je training in te nemen, kan je lichaam optimaal gebruik maken van de energievoordelen tijdens je workout [3].

Creatine Na het Sporten

Het innemen van creatine na het sporten kan ook gunstig zijn, vooral voor spierherstel en groei. Na een intensieve training zijn je spiercellen ontvankelijk voor voedingsstoffen, waardoor de opname van creatine kan worden verhoogd [4].

Voordelen van inname na de training:

 1. Verbeterd herstel
 2. Spiergroei
 3. Mogelijke prestatieverbetering

Een studie wees uit dat de inname van creatine na een training effectiever kan zijn voor spiergroei en sterkte dan het innemen ervan vóór een training [5].

Wat Zegt het Onderzoek?

Volgens een uitgebreide studie die 22 onderzoeken naar creatine analyseerde, lijkt het niet uit te maken of creatine voor of na de training wordt ingenomen [6]. De belangrijkste factor is de regelmatige inname.

Conclusies uit het onderzoek:

 1. Timing is niet cruciaal
 2. Regelmatige inname is belangrijk
 3. Individuele reacties kunnen variëren

Het is ook belangrijk te vermelden dat de reactie op creatine van persoon tot persoon kan variëren, en het kan nuttig zijn om te experimenteren met verschillende timings om te zien wat het beste werkt voor jou.

Conclusie

Of je nu kiest voor creatine voor of na de training, het belangrijkste is om het consistent te gebruiken. Ongeacht de timing, creatine heeft bewezen voordelen voor de prestaties, spiergroei en herstel. Experimenteer met wat voor jou het beste werkt en houd je aan een routine.

Bronnen

 1. Creatine
 2. Effects of Creatine Supplementation on Performance and Training Adaptations
 3. Creatine supplementation and exercise performance
 4. The effects of creatine supplementation on muscular performance and body composition responses to short-term resistance training overreaching
 5. Post-exercise creatine supplementation enhances muscle mass and strength
 6. International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine

Plaats een reactie